Immunerősítés

Hogy tehetnénk a szervezetünket ellenállóbbá a koronavírussal szemben?

Egy tüsszentés elég, hogy egy egész busznyi ember arcára kiüljön a rémület. Láz, szárazköhögés, légszomj: az elmúlt pár hétben mindenki ezeket a tüneteket figyeli nem csak a reggeli csúcsforgalomban az utastársakon, de magán, és a körülötte élőkön egyaránt. A nagy izgalom közepette érdemes végiggondolni, hogy mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében!

A koronavírus-járvány világméretűvé nőtte ki magát. Influenzaszerű tünetekkel, tüdőgyulladással jelentkezik, mely különösen az idősebb, illetve rossz általános állapotban lévőkre veszélyes. Célzott gyógyszer egyelőre nem áll rendelkezésre, bár más vírusok elleni hatóanyagok hatásosak lehetnek. Szóval, ha vakcina és gyógyszer sincs a COVID-19 ellen, mégis mit tehetünk mi?

Sokszor halljuk, hogy immunerősítésre van szükség. Ez nagyrészt azonban csak reklámfogás, vagy tévedés. Mint egy libikókánál, az immunrendszernél is az egyensúly a lényeg. Ha az immunválaszt erősítjük, ráülünk a libikóka egyik karjára, az gyulladást és autoimmun betegséget generálhat. Ha az immunválaszt gyengítjük, fertőzések jelennek meg, elesettek leszünk. Bizonyos betegségek kezelésénél ez fontos lehet, de az immunrendszer működésébe ilyen módon csak orvosi felügyelettel szabad beavatkozni. Még is érezhetjük, hogy szükség van valami támogatásra. Mit tehetünk ilyenkor?

Klisének hangozhat, de nagyon fontos a megfelelő életmód. Az ember nem a mai modern életmódra van kitalálva. A mozgás, a minőségi alvás és helyes táplálkozás nélkül rosszabb esélyeink vannak fertőzésekkel szemben. A helyes táplálkozásnál megjelenik azonban egy másik probléma is.

Még ha úgy is gondoljuk elegendő gyümölcsöt, zöldséget és fehérjeforrást fogyasztunk, gyakran kiderül, hogy a mai technikákkal termelt és termesztett ételekben nem megfelelő minőségben és mennyiségben vannak vitaminok és egyéb mikro- és makrotápanyagok. Az átgondolt táplálékkiegészítés így valóban fontos. Például a D-vitamin különböző szintű hiánya a népesség 50%-ban megfigyelhető.

A szervezet működésében alapvető az egyensúly. Mint egy atomerőmű, a szervezet is nagyon bonyolult összefüggő rendszerekből áll. Ha nem is érezzük közvetlenül minden apró rendszer egyensúlynak a hatását, időnként felbukkanhat egy-egy probléma, aminek hátterében bizony ennek felborulása bújik meg. A kutatóknak, tudósoknak még rengeteg ilyen rendszert és ezeknek egyensúlyát, összefüggéseit kell feltérképezniük. Amit már most is tudhatunk, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya pont egy ilyen érzékeny rendszer.

Az omega-3 olajok úgynevezett esszenciális zsírsavaknak minősülnek, mivel a szervezet nem tudja ezeket magától előállítani, viszont szükségünk van rá az egészséges élethez. Ezeket táplálékkal vesszük magunkhoz. Az omega-6 család is fontos, azonban míg omega-3 sajnos nagyon kis mennyiségben van jelen élelmiszereinkben, omega-6-ot eleget fogyasztunk. E rendszernek egyensúlya így eltolódott az omega-6 felé. Ez befolyásolja többek között a szervezet védekezőképességét is.

Egy 2013-as kutatás megfigyelte, hogy a megfelelő omega-3 szintnek, illetve alacsony szint esetében omega-3 pótlásának milyen hatása van az immunrendszer működésére. Megvizsgálták, hogy egyes vírusfertőzések során egy fontos védekező fehérje, a PD-1 mennyiségét megemeli, mely például az influenza fertőzés során lecsökken. Ennek eredményeként a kutatók azt látták, hogy azokban a kísérleti állatokban, akik omega-3 táplálékkiegészítést kaptak, enyhébb tünetek jelentkeztek, ellenállóbbak voltak az influenzavírussal szemben. Ennek a fehérjének a magasabb szintje a súlyos tünetekkel küszködő állatokat is védte, akkor is, ha az ilyenkor használatos gyógyszerek hatástalannak bizonyultak.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy sosem lesz beteg, aki omega-3 zsírsavakat szed. De ilyen időszakokban kulcsfontosságú minimalizálni a fertőzés esélyét, a tünetek súlyosságát és a segíteni a gyógyulást. A higiéniai szabályok betartása és tömegek kerülése mellett figyeljünk a megfelelő minőségű tápanyagbevitelre is!

Márton Szandra, AHS Csapat

 

Az említett tudományos cikket az alábbi linken éritek el: https://www.cell.com/fulltext/S0092-8674(13)00216-X