Magzati Idegrendszer

A magzat idegrendszerének fejlődése: aggodalmak és megoldások

Gyorsan megváltozik az életünk, mikor kiderül, hogy új jövevény érkezik a családba. Izgalmas időszak következik, sok készüléssel, tervezéssel és örömmel. Azonban ilyenkor megjelenhetnek aggodalmak is. A legjobb, ha ezekről tudunk beszélni a szeretteikkel, más kismamákkal, vagy egészségügyi szakemberrel is. Teljesen természetes, ha időnként elgondolkozunk gyermekünket érintő kérdéseken, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy babánkkal minden a legnagyobb rendben legyen.

A kisbabánk idegrendszerének nagy fejlődésen kell átmennie, hiszen egyetlen megtermékenyített petesejtből a test többi szövetén kívül egy nagyon komplex, mind a mai napig titokzatos szervrendszernek is ki kell fejlődnie. Az agyra irányítóközpontként is gondolhatunk, ahol a beérkezett információ alapján formálódik a válasz. Ennek a rendszernek az egysége az agysejt, a neuron, mely nagy felszínű sejtmembránnal rendelkezik, aminek amúgy is rendkívül fontos szerepe van az agyi működésekben. Ez a membrán, így az agy nagy része is lipidekből áll. Az omega-3 zsírsavaknak itt is nagyon fontos szerepe van, hiszen ezek nélkül ez a membrán túl rigid lenne, így a funkcióját nem tudná megfelelően elvégezni.

Összességében az agyszövet több, mint felét zsír alkotja, melynek olyan 25%-a az omega-3 zsírsav családhoz tartozó DHA az agykéregben, és akár 60% is lehet a látásérzékelésért felelős sejtekben (csapok és pálcák) a szemben. Érthető miért befolyásol olyan sok funkciót a megfelelő omega-3 szint, és miért fontos a gyermekek fejlődése során biztosítani ezt a forrást a megfelelő idegrendszeri fejlődés érdekében is.

Vajon milyen okos lesz a gyermekem? Az intelligencia egy nehezen meghatározható fogalom, az IQ teszt bár viszonylag jól előrejelzi az iskolai sikereket, de nem határolja be az életben való intellektuális és egyéb teljesítményt. Egy 2017-es és egy 2018-as kutatás is azt igazolja, hogy a gyermek által felhasznált omega-3-nak (legyen az akár szoptatás során, akár terhesség során felvett) pozitív hatása van a kognitív képességeire és mentális fejlődésére. A kutatók azt találták, hogy azon gyermekek, kiknek édesanyja több omega-3-at fogyasztott, jobban teljesítettek a különböző agyi teljesítményt mérő teszteken. Még 5-6 éves kor körül is látszott a különbség azok között, akik hosszabb szoptatás során több omega-3 zsírsavat tudtak így felvenni, és a többi kisgyermek között. Illetve más rendellenességekre, mint az ADHD-ra is hatása van az omega-3-nak, hiszen kutatások igazolják, hogy szedése enyhítheti az ADHD-s tüneteket.

A szem és a látás szoros kapcsolatban van az aggyal, fejlődésük is erősen összefonódik. Jól példázza ezt a szoros kapcsolatot, hogy az egyik fent említett, több kutatás eredményét összegző tanulmány részletesen kitér az omega-3 hatására a szemfejlődés során is. 2 és 64 hónap közötti gyermekeket vizsgálva azt az eredményt láthatjuk, hogy mind a koraszülött, mind a várt időpontban születő gyermekek látása erősebb volt omega-3 fogyasztás mellett. Bár itt az is megmutatkozik, hogy a gyermekek által fogyasztott omega-3-nak ebben erősebb hatása van, mint az anya által fogyasztottnak, mely a gyermekhez az anyatejjel kerül.

A fejlődő szervezet sok omega-3 zsírsavat használ fel a szövetei felépítése során és normál működése közben is. Ezért fontos, hogy babaváráskor is figyeljünk az omega-3 zsírsavak pótlására, ezzel is segítve az aprócska élet fejlődését. Természetesen a bevitt halolajat ilyenkor nem csak a magzat használja fel, így mi is élvezhetjük a pozitív hatásait, például a szorongásos tünetek enyhítését.


Márton Szandra, AHS Csapat

Linkek az említett cikkekhez:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20478353

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29546296

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28081886

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6913100/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/