Természetes szülés, vagy császár?

Természetes szülés, vagy császár?

A várandósság során bizony mindenkiben felmerül, hogy a természetes szülés vagy a császármetszés a jobb. Természetesen ezt nem lehet nagy általánosságban kimondani, hiszen ahogy minden gyermek, minden szülés is más, így egy ilyen fontos pillanatnak személyre szabottnak kell lennie. A tudatos, jól informált döntéshez azonban fontos tudni az egyes módszerek előnyeit és hátrányait. Bár a szülés ma már egy biztonságos folyamat, nem gyakoriak a komplikációk, ezekkel még is érdemes tisztában lenni.

Császármetszés

Az anya szempontjából a császármetszés előnye, hogy ez egy tervezhető eljárás, napra pontosan lehet tudni a kisbaba születését. A műtét során vágást ejtenek a hasfalon és a méhen is, és ennek, minden egyéb műtéthez hasonlóan, megvannak a veszélyei: a sebfertőzés, a rossz hegesedés és az egyéb altatáshoz köthető problémák. Ezért hosszabb kórházi tartózkodásra is kell számítani. A császármetszésen átesett nőknél ritkábban jelentkeznek vizelettartási-, vagy hüvelyi panaszok.

A baba nem kerülhet rögtön az anyához a szülés után, így az anya-gyermek kapcsolat csak később kezd igazán megerősödni. A császármetszéssel világra érkező gyermekek esetében gyakoribbak a légzőszervi problémák és egyes hasznos baktériumok is csak később kerülnek a szervezetbe. Mindemellett így nem sérülhet meg a baba a szülőcsatornán való áthaladás során. 

Hüvelyi szülés

A természetes szülés után általában gyorsabb a felépülés és kevesebb a kórházban töltött napok száma. Ez egy kevésbé tervezhető alkalom és a szülés előtti stressz és szorongás így megnőhet az utolsó napokban. Ahogy a csecsemő világra jön, megsérülhetnek ízületek, vagy maga a gáttájék is. Ez vezethet később vizelet-, vagy széklettartási gondokhoz, illetve szexuális problémákhoz is.

Ahogy a csecsemő áthalad a szülőcsatornán, a tüdejéből kipréselődik a folyadék, és ezáltal csökken a légzőszervi betegségek kialakulásának esélye. Ilyenkor a csecsemő természetes, jó baktériumokat is kap az anyától, amelyek fontosak az immunrendszer és emésztőrendszer szempontjából. Természetes szülés során a gyermeknél is előfordulhatnak sérülések.

Bármelyik szülési forma is a szimpatikusabb, a prioritás a választás során mindig az anya és baba egészsége kell legyen. Lényeges, hogy az orvosunkkal folyamatosan egyeztessünk, hiszen szakértelmük és tapasztalataikból adódóan sok hasznos tanáccsal láthatnak el. Ne féljünk feltenni kérdéseinket, mert az lecsökkentheti a szorongást és segíti a tudatos, közös döntés meghozatalát. 


Márton Szandra, AHS Csapat