Az Omega-3 szerepe a szoptatás során

Szoptatási kisokos

A szoptatásnak és az anyatejnek rengeteg előnye van. Az anyatej óv a fertőzésektől, optimális tápanyagösszetételének köszönhetően szépen fejlődik tőle a kisbabánk és védelmet nyújt az anyának olyan betegségekkel szemben is, mint a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás. Az sem elhanyagolható előny, hogy gyorsan fogyasztható, és olcsó megoldásról van szó, hiszen egy kisbabával az élet is kiszámíthatatlanabb és egy kisgyermek megszületésének és első pár évének bizony komoly anyagi vonzata van.

A szoptatás fontos az anya-gyermek kapcsoltban is, és segíti az arc és fogazat megfelelő fejlődését. Mind az anya, és gyermek stressz szintjét is csökkenti és természetes fogamzásgátlást biztosít a szoptatási időszakra. A mindennapokban természetesen nem ilyen idilli a kép, találkozhatunk akadályokkal, hiszen a szoptatás is egy tanulási folyamat. Sokaknál (főleg az elején) igen fájdalmas lehet, és akár emlőgyulladás is kialakulhat.

Az emlőgyulladás egy kínzó, orvosi kezelést igénylő állapot. A megelőzésében és kezelésében hasznos lehet az omega-3 is, hiszen az ebbe a csoportba tartozó zsírok bomlástermékei károsak lehetnek a minket támadó kórokozókra nézve. Továbbá a megfelelő omega-3 szint segíti az immunrendszer működését, ami így könnyebben megküzd a fertőzésekkel.

Az agy és az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen az omega-3 zsírsavak jelenléte a szervezetben. Kutatások igazolják, hogy a szoptatási időszak alatti fokozott halolaj bevitel megjelenik az anyatejben is, amiből a csecsemő könnyen hasznosítani tudja azt. Az intenzív növekedés és fejlődés miatt fokozódik a szervezet omega-3 igénye is. A terhesség és szoptatás során omega-3 táplálékkiegészítőt szedő anyák gyermekei jobban teljesítenek a különböző agyi funkciókat vizsgáló teszteken, mint társaik egy norvég kutatás szerint. A tudósok kifejezetten ajánlják a halolaj szedését az anyáknak.

A baby blues, vagyis a szülés utáni rossz közérzet természetes. A stressz és hormonális változások minden anyára hatással vannak, bár különböző mértékben. A szoptatás során szedett omega-3 a baby blues leküzdésében is segítséget nyújthat, hiszen enyhíti a szorongásos tüneteket, és segíthet a jó közérzet visszanyerésében is. Szülőként is alapvető a mentális és pszichés egészségünk karbantartása. 

A szoptatás az anyának és a babának is fontos. Érzelmileg, fizikailag is segíti az egészség megőrzését. Azonban vannak, akik különböző okok miatt nem tudnak, vagy nem szeretnének szoptatni. A halolajban található omega-3 elengedhetetlen a gyermek fejlődéséhez, így érdemes gyermekorvos, nőgyógyász tanácsát kikérve figyelni a gyermek megfelelő zsírsav bevitelére is.

Márton Szandra, AHS Csapat


Linkek az említett cikkekhez:

https://riunet.upv.es/handle/10251/129870

https://pediatrics.aappublications.org/content/111/1/e39.short

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28081886

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29444356

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27235666