Orvosi szemmel: Az Omega-3 kulcsszerepe - a fogantatás pillanatától

Dr. Kulin Sándor: Omega-3-ról Szakszerűen 2. rész

Félrevezető tanulmányok és a terhességhez köthető hatások


Milyen tanulmányok bizonytalanítják el a közvéleményt és miért?

A közelmúltban egy nagyon jelentős impaktfaktorú lapban olyan közlemény jelent meg, amely megkérdőjelezi vagy kétségbe vonja az Omega-3 szupplementáció szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy egyéb jótékony hatásait. 

Nagyon lényeges azonban, hogy megnézzük ennek a tanulmánynak a metodikáját, és hogy milyen részekből épül fel. Megdöbbentő tudományos pontatlanságokat tartalmaz. Például figyelembe vesz olyan vizsgálatokat, ahol az emberek egy csoportjának javasolták, hogy fogyasszanak több Omega-3 zsírsavat, vagy egyenek több halat, a másik csoportnak pedig ezt nem javasolták. Majd a két csoportot összehasonlítva nem találtak jelentős különbséget a szív- és érrendszeri kockázat vagy egyéb betegségek tekintetében.

Nyilván ezek a laikus számára lehetnek fontos vagy releváns információk, de én azt gondolom, hogy számunkra sokkal fontosabbak azok a tudományos közlemények, amelyek megmérték a vizsgálatban résztvevők Omega-3 szintjét, vagy az Omega-3 és Omega-6 arányát és megnézték, hogy egy szupplementáció alatt valóban bekövetkeztek-e azok a változások, amelyeket attól a terápiától vártunk. És csak ezután hasonlították össze a kockázatokat az egyes csoportokban.

Tehát azok, akik valódi, a tudomány igényességével végzett vizsgálatokat végezték, ott abszolút nincs kétség, hogy az Omega-3 hiány negatív következményekkel jár. Akár szív- és érrendszeri, idegrendszeri, a látás, vagy az ízületek betegségeiről van szó, akár az immunrendszer romló funkcióiról, vagy autoimmun betegségek kialakulásáról.

Miért kulcsfontosságú várandósság alatt az Omega-3 zsírsavak szedése?

Számomra szülész-nőgyógyászként az egyik legfontosabb területe az Omega-3 szupplementációnak a várandósság és szoptatás időszaka. Rendkívül érdekes és izgalmas tanulmányokat olvashatunk ebben a témában.

Kezdve attól, hogy minden családot, vagy gyermeket váró párt érdekelhet és érinthet. Hiszen a kutatások alapján azok a gyerekek, akiknek az édesanyja várandósság alatt megfelelő Omega-3 kiegészítésben részesült, intelligensebbek, és kisebb valószínűséggel szenvednek viselkedési zavaroktól, sokkal kevesebb eséllyel lettek figyelemzavaros problémáik. Ezenkívül még nagyon sok területen segíthet, illetve előzhet meg problémákat a várandósság alatt szedett Omega-3 zsírsav.

Tudjuk, hogy koraszülöttek esetében az éretlen érstruktúrájuk és a kezdetleges vérnyomás szabályozásuk miatt sajnos magas arányban fordul elő agyvérzés. Így számomra nagyon izgalmas volt az a tanulmány, melyben azt tapasztalták, hogy az igen kis súlyú koraszülötteknél előforduló agyvérzés valószínűsége semmi mástól nem függ jobban, mint az anyai Omega-3 szinttől.

Tehát ha az anya el volt látva a várandósság alatt megfelelő mennyiségű és minőségű Omega-3 zsírsavakkal, akkor egyrészt lényegesen csökkent a koraszülések előfordulása. Másrészt, ha ez mégis bekövetkezett, akkor a koraszülésből származó nagyon súlyos következmények, mint amilyen az agyvérzés is, lényegesen kisebb arányban fordultak elő.

Úgy tűnik, hogy az anya terhesség és szoptatás alatti Omega-3 zsírsav szintjének hosszútávú hatásai vannak. A magzat méhen belüli Omega-3 ellátottsága, illetve csecsemő korban a szoptatás során az anyatejjel a gyermek szervezetébe kerülő telítetlen zsírsav egy életen át véd az elhízástól, szív-érrendszeri problémáktól. Továbbá az Alzheimer kór és egyéb időskori neurodegeneratív, fokozatos elbutulással járó betegségek előfordulása is köthető a magzati korban mérhető alacsonyabb Omega-3 szinthez, amely a későbbi élet során teljes mértékben már nem pótolható.

Nagyon fontos gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek is Omega-3 zsírsavval segíteni a saját sejtjeik működését, de azt a védelmet és segítséget, amit az anya a méhen belül adhat a magzatának, ezt később teljes mértékben már nem lehet pótolni. Tehát én úgy gondolom, hogy a legjobb nászajándék egy fiatal párnak az Omega-3 táplálékkiegészítés, ugyanis a hímivarsejt képzését, minőségét és mozgékonyságát, illetve a hímivarsejt energiával való ellátottságát is lényegesen befolyásolja az Omega-3 szint. A női vagy magzati oldalon pedig egy olyan védelmet jelent, amit semmi mással nem lehet megadni és pótolni.