Orvosi szemmel: A megfelelő Omega-3 készítmény kiválasztása

Dr. Kulin Sándor: Az Omega-3-ról szakszerűen 3. rész

Az Omega-3 alkalmazása és a megfelelő készítmény választása


Mennyi ideig szedjünk Omega-3 zsírsavakat a kívánt hatás eléréséhez?

Kérdésként felmerülhet, hogy milyen formában, mennyiségben és milyen időtartamon keresztül lenne érdemes Omega-3 zsírsavat, halolajat vinni a szervezetbe ahhoz, hogy terápiás hatást érjünk el, vagy preventív tulajdonságait élvezhessük. 

Tudnunk kell, hogy ez sajnos nem megy egyik napról a másikra. Ha elkezdjük az Omega-3 bevitelt, akkor legalább egy fél évre van szükség ahhoz, hogy minden sejt minden membránja és minden sejtalkotója hozzáférhessen és legyen ideje beépíteni a saját struktúrájába az Omega-3 zsírsavat. 

A legintenzívebb beépítési időszak a sejtosztódás időszaka. Mivel a sejtjeink többsége nem napi szinten osztódik, hanem néhány hetente, néhány havonta, vagy akár még ennél is ritkábban, ezért ahhoz, hogy minden sejtünk esélyt kapjon az Omega-3-mal való feltöltődésre, legalább fél éven keresztül érdemes ezt a pótlást kúraszerűen alkalmazni. 

Hogyan válasszuk ki a legjobb Omega-3 készítményt az óriási kínálatból?

Egy Omega-3 készítmény szempontjából nagyon fontos kérdés a hatóanyag mennyisége, minősége és összességében a készítménynek a tisztasága. Tucatszámra találunk a drogériákban, vitaminboltokban vagy patikákban Omega-3 készítményeket és sajnos nagyobb részük alkalmatlan arra, hogy a terápiás célt elérjük segítségükkel.

Vagy azért, mert nem tartalmaz elég hatóanyagot, vagy azért, mert a hatóanyagot nem a megfelelő formában tartalmazza. Esetenként olyan egyéb szennyeződés kerül az egyébként jó hatóanyag mellé, amely semlegesíti a pozitív hatást. Mit is értünk ezalatt?

Az Omega-3 zsírsavak nagyon könnyen oxidálódnak. Az eloxidálódott, megavasodott Omega-3 zsírsavak már nem jelentenek biológiai előnyt számunkra. Honnan tudhatom én, hogy az adott készítményben jó vagy eloxidálódott formában van-e az Omega-3 zsírsav? Nyilván méregpontos analitikánk otthoni körülmények között nem lehet, mégis érzékszerveink segítségével kaphatunk visszajelzést a készítmény állapotáról.

Ugyanis a jó formában lévő Omega-3 zsírsav tulajdonképpen ízetlen és szagtalan. Pontosabban olajos íze és szaga van. De ha egy készítménynek hal íze, bűze van, akkor az már az eloxidált formát tartalmazza. Több olyan készítmény is van, ahol a készítmény maga még szagtalan, akár azért, mert a kapszula eltakarja a szagos belsőt- így érdemes lehet felnyitni egy ilyen készítményt és megnézni, hogy mi van benne, hogy tényleg szeretném-e ezt megenni.

Akár azért, mert több esetben vitaminokkal és antioxidánsokkal próbálják megvédeni az Omega-3 zsírsavakat. Ez sikerül is a készítményben, de miután ezt lenyeltük, a gyomrunkban megtörténik az oxidáció és erről az tájékoztat minket, hogy utána, elnézést a megfogalmazásért, de halszagot böfögünk fel. Ilyenkor, ha nem is a készítményben, de a gyomrunkban sajnos eloxidálódott a hatóanyag, és ettől megint csak nem várhatunk terápiás eredményt.

Mindenképpen érdemes tehát olyan készítményt venni, ami önmagában sem büdös, és lenyelést követően sem jön halszag a gyomrunkból, hiszen ekkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy a várt biológiai hatást kapjuk.

Mire kell még figyelni egy Omega-3 készítmény kiválasztásánál? Milyen napi dózisban szedjük?

Sajnos a magyar laboratóriumok nem nagyon adnak arra lehetőséget, hogy vérvételből vagy bármilyen tesztből megtudhassuk a szervezet Omega-3 ellátottságát vagy az Omega-3 és Omega-6 arányát. Ez azonban nagyon fontos, mert akinek ez nincs rendben, annak tényleg érdemes ezt a plusz táplálékkiegészítést mihamarabb elkezdeni. Továbbá laboratóriumi tesztekkel lehetne nyomon követni, hogy az általunk használt készítménnyel valóban elérjük-e néhány hónap alatt a kívánt célt.

Nagyon sokan vannak, akik hónapok, évek óta szednek valamilyen készítményt és mégis, a teszt elvégzése után kifejezetten kedvezőtlen eredményt kapnak. Ilyenkor nem tudjuk, hogy a szedés megkezdése előtt vajon még sokkal rosszabb volt-e a kép vagy az a készítmény alkalmatlan arra, hogy megfelelő eredményt érjünk el vele. Ezért hacsak van lehetőségünk rá, érdemes ilyen laborvizsgálatot végeztetni, hogy ellenőrizhessük a terápia hatásosságát.

Az Omega-3 zsírsavat tartalmazó készítmények oxidációtól való megvédése rendkívül fontos kérdés. A legjobb készítmények ma természetes, zsírban oldódó polifenolokat is tartalmaznak, amelyek az olívaolaj természetes összetevői. Úgy tűnik, hogy a legjobb klinikai és terápiás eredményeket olyan készítményekkel lehet elérni, amelyek olívaolaj és halolaj kombinációjából állnak. 

Nagyon fontos továbbá az ajánlott mennyiség kérdése. A legjobb eredmények a napi 4 gramm Omega zsírsavak bevitelével érhetők el, de a 2 gramm mellett is megmutatkozik már a pozitív biológiai hatás. Érdemes azt is tudni, hogy túlzott bevitellel nem lehet siettetni az eredményt, sőt, extrém magas Omega-3 bevitel mellett már ismét gyulladásos folyamatok indulhatnak a sejtekben.

Tehát a mai rohanó világban, amikor nagyon szeretnénk villámgyorsan nagyszerű eredményeket felmutatni, érdemes tisztázni, hogy az Omega-3 terápia nem így működik. Itt a siker kulcsa, hogy megfelelő mennyiséget, legalább ezt a 2-4 grammot, minimum fél éven keresztül érdemes napi szinten szedni, hogy a legjobb eredményt érjük el. 

Továbbá ez a fél év leteltével sem azt jelenti, hogy egy életre védelemben részesülünk, mert a sejtjeink is folyamatosan megújulnak, és folyamatosan használódnak el ezek a membránt alkotó zsírsavak. Tehát utána is a folyamatos bevitellel lehet elérni a legjobb életkilátásokat és elkerülni az idő előtti öregedést, megóvni az egészséget. Ezt mindenki megvalósíthatja egy napi kisebb mennyiségű bevitellel vagy évente, másfél évente egy kúra alkalmazásával. Mindnyájunknak más az életritmusa, mást tartunk fontosnak, de mindenki kiválaszthatja, hogy számára mi a legoptimálisabb megoldás. 

A legjobb készítmények talán azok, amelyek az Omega-3 összetevők mellett Omega-9-et és olyan védő polifenolokat tartalmaznak, amelyek védik a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól. Ezek azok az általában folyadék formájában elérhető készítmények, amelyek halolaj és olívaolaj meghatározott arányú keverékét tartalmazzák és amelyeket kanállal tudunk bevenni vagy a gyermekeinknek beadni.

Nagyon jó reggeli indító lehet akár egy gyümölcsturmixba, joghurtba, müzlibe belekeverni. Vagy akár egy pohár narancslébe egy kanállal belecsempészni az Omega-3 készítményt a gyermekeink számára óvodába, iskolába indulás előtt. Ezzel biztosítjuk a napi szükségletet és olyan plusz energiát is adunk szeretteinknek, ami segíteni fog a figyelemben, tanulásban és a stressz leküzdésében egyaránt.