Orvosi szemmel: Az Omega-3 szerepe a fejlődésben, sportban és az öregedésben

Dr. Kulin Sándor: Az Omega-3-ról szakszerűen, 4. rész

Lenyűgöző hatások: szem, sport és öregedés


Milyen hatással vannak az Omega-3 zsírsavak a magzat szemének fejlődésére?

Érdemes külön kiemelni a szem fejlődésében kimutatott szerepét a magzati kor során. Korábban említettem, hogy a szürkeállomány 40%-ban Omega-3 zsírsavakból épül fel. A retina, a szemnek a látóhártyája ugyanakkor 60%-ban.

Azt is mondhatjuk, hogy az Omega-3 zsírsavak és azon belül is a DHA molekulacsoport, a szem fényreceptorainak legfontosabb összetevői. Hiszen ezek azon molekulák, amelyek a beérkező fotonok, a fény egységei hatására mozgásba vagy excitációba kerülnek és ezek fogják elindítani az idegszálakon azt az információáramlást, mely aztán az agyban a látásérzetet kialakítja.

Tehát Omega-3 hiányában az első tünet, ami felnőtt korban is jelentkezik, az általában a szürkületkor, gyenge fényviszonyok mellett jelentkező látásromlás. Érdemes megjegyezni, hogy ennek persze szemészetileg több oka is lehet, de az egyik legjellemzőbb ok az Omega-3 hiány. Ilyen esetben Omega-3 kiegészítéssel ezt az állapotot meg lehet előzni, vagy segíteni rajta.

Milyen szerepük van az Omega-3 zsírsavaknak a sportban?

Ahogy egyre többet megtudtunk hatásairól, az Omega-3 zsírsavak szerepe a sportban az utóbbi évtizedekben rendkívül felértékelődött. Egyrészt a sejtmembrán rugalmasságát és átjárhatóságát Omega-3 bevitellel tudjuk segíteni, így a sejtek oxigénfelvevő és energiatermelő képességét is javíthatjuk. Ez pedig rendkívül fontos a sportban.

Másrészt az esetleges sérülések utáni felépülést, a regenerációt, de akár csak egy nagyon kimerítő erőfeszítés utáni napi helyreállást is nagyban támogathatunk Omega-3 zsírsavakkal. Ebben fontos szerepük lehet a krónikus gyulladások elkerülése révén is. A másik, hogy a sportban is egyre hangsúlyosabb a mentális és pszichés állapot ápolása is.

Ma már nem elég erősnek és gyorsnak lenni, taktikusan is kell gondolkozni. Pillanatokon belül kell jó döntéseket hozni, mérlegelni a jövőbeli lehetőségeket és a versenytársak reakcióját is. Tehát, hogy ha ezeket a pszichés és mentális faktorokat is figyelembe vesszük, akkor megannyi addicionális előnye van az Omega-3 zsírsav szedésének, amit mással nem tudunk pótolni.

Van az Omega-3 zsírsavaknak öregedésgátló, antioxidáns hatása?

Az antioxidánsok szerepe is gyakran felmerül ma a közgondolkodásban. Mindenki szeretné szervezetét minél több antioxidánssal támogatni, hiszen természetesen ezzel tudjuk segíteni a gyulladásos folyamatok enyhülését, a sérülések gyógyulását és az öregedés lassulását.

Azt érdemes tudni, hogy az antioxidánsokra akkor van szükség, amikor szabadgyökök keletkeznek a sejtekben. Ezek az úgynevezett oxidatív szabadgyökök, melyeket antioxidánsokkal lehet semlegesíteni. Érdekes módon ezek az oxidatív szabadgyökök a sejtekben oxigénhiányos állapotban szaporodnak fel.

Tehát minél jelentősebb az oxigénhiány, annál magasabb lesz az oxidatív szabadgyökök száma és annál több antioxidánsra lesz szükség. Ha viszont a sejtek oxigénigényét rendezni tudjuk és megfelelő mennyiségű oxigénnel el tudjuk látni őket, akkor nem képződnek bennük felesleges oxidatív szabadgyökök és nem lesz szükség olyan nagy mennyiségű antioxidánsra sem.

Tehát a sejtek oxidoredukciós háztartását nem csak az antioxidáns bevitellel, hanem a szabadgyök képződés csökkentésével is lehet segíteni és ebben az Omega-3 zsírsavaknak kulcsszerepük van. Egyrészt mivel segítik az oxigén bejutását a sejtbe, másrészt az oxigén szabadgyök képződés mechanizmusában is fékező szerepük van.