Mikrobiom

Mi fán terem a mikrobiom? 

Valószínűleg ismerősen cseng ez a szó: mikrobiom. Az utóbbi években egyre felkapottabb lett a mikrobiomunk egészségéről beszélni, méghozzá jogosan! De pontosan mit takar ez a kifejezés? A mikrobiom az emberrel együtt élő baktériumok, vírusok, gombák, és egyéb mikroszkopikus méretű lények összessége. Míg az emberi szervezet nagyjából 37 billió testi sejtből áll, a mikrobiomunkat alkotó élőlények, bár jóval kisebbek, mint a sejtjeink, 500 billiónyian vannak.

Mint az ujjlenyomatunk, a normál flóránk is teljesen egyedi. Rengeteg különféle élőlény alkotja és az összetétele, aránya, a nap folyamán folyamatosan változik, az általunk fogyasztott ételek, aktuális tevékenységeink befolyásolják. Megtalálhatók a bőrünkön, tápcsatornánkban, a nemi szerveinken, egyszerűen mindenünket beborítják. Nem is csoda, hogy oly fontos részei az életünknek!

Mi biztosítjuk számukra az optimális életkörülményeket és a táplálékot, cserébe megvédenek minket bizonyos kórokozóktól, vitaminokat termelnek és segítik az emésztésünket és immunrendszerünket. Ezért is fordul elő sokszor, hogy antibiotikum szedése után, sokan hasmenéstől szenvednek. Az antibiotikum nemcsak a betegséget okozó, hanem ezeket a jó bélbaktériumokat is elpusztítja, ezért nem lesz megfelelő az emésztésünk. Ha a mikrobiom ilyen fontos szerepet tölt be a mindennapi életünkben, egészségünkben, érdemes rá figyelnünk és ápolnunk. Ezt mégis hogyan tudjuk megtenni?

Az általunk elfogyasztott ételekkel és az életmódunkkal! A mikroorganizmusainknak jót tesz a rostban gazdag táplálék, a sok zöldség, gyümölcs, a természetes élelmiszerek. A fermentált ételek, kefir, élőflórás joghurt is mind jó választás. Rendkívül fontos odafigyelni a bélflóránkra, ha gyógyszereket szedünk! Például antibiotikumok szedése esetén a legjobb, amit tehetünk, hogy pontosan addig alkalmazzuk az adott antibiotikumot, amíg elő van írva, de pre- és probiotikumot is szedünk mellé.

Az Omega- 3 a mikrobiomunk barátja! Sőt, az igazat megvallva, sok jótékony hatását a mikrobiommal karöltve fejti ki. Ugyanis az Omega-3-ban gazdag ételek vagy a halolaj táplálékkiegészítő fogyasztása táplálja a szervezetünk fontos baktériumait, gombáit, és így nem csak közvetlen a testünkre hat. A bél normál flórája így több fronton is hozzájárul az egészségünkhöz.

Egy 2018-as kutatás például kimutatta, hogy az Omega-3 szedése a mikrobiom támogatásával hatásos az elhízás ellen. Az elhízás, és az ehhez kapcsolódó betegségek mind kapcsolatban állnak a bél normál flórájával, illetve annak változásával. A megfelelő baktériumok erősítésével, és a gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásával az Omega-3 biztonságos és természetes szerként támogatja a szervezet anyagcseréjét és a kívánt súly elérését, szinten tartását. Ezt megelőzően egy 2017-es kutatás világított rá arra, hogy a mikrobiom támogatása Omega-3-mal jótékony hatással volt gyulladásos bélbetegségek esetében is. 

Bár napközben nem is gondolunk rá, de a velünk, rajtunk és bennünk élő mikroorganizmusok folyamatosan együttműködnek a szervezetünkkel. Az ő egészségük összefonódik a miénkkel. Bár úgy tűnhet, hogy az egészségről minél többet fedez fel a tudomány, annál több teher szakad a nyakunkba is, hiszen egyre több dologra kellene figyelnünk, és energiát, pénzt, illetve időt ráfordítva ápolnunk. Ám összességében azt látjuk, hogy a velünk élő mikrobiom az egészséges életmód alapjaival – étrenddel, mozgással, megfelelő alvással és egyéb fontos kiegészítőkkel, mint az Omega-3 is, jól karbantartható.

Márton Szandra, AHS Csapat

 

A fent említett cikkek linkjei:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29793999/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751248/pdf/ijms-18-02645.pdf