Orvosi szemmel: Az Omega-3 hiány jelentősége hazánkban

Dr. Kulin Sándor: Omega-3-ról szakszerűen, 5. rész

Szív- és érrendszeri hatások, a magyar valóság


Hogyan alakul ki az Omega-3 zsírsavak érrendszert védő hatása?

Nagyon fontos szív- és érrendszeri szempontból az Omega zsírsavak szerepe. Ezek a telítetlen zsírsavak nem csak sejtszinten adják a rugalmasságot, hanem az erek rugalmasságára is hatással vannak.

Mindenki látott már régi zuhanyrózsát, talán emlékszünk is még gyerekkorunkból olyanra, amin nem folyt át a víz, mert lerakódott rá a vízkő. Manapság, ha valaki vesz egy új zuhanyrózsát, akkor azon kis gumicsőröcskék vannak, ezeken folyik ki a víz. Mivel ezek a kis gumicsőröcskék rugalmasak, nem rakódik le rájuk a vízkő. Ezt az analógiát az érrendszerünkre is visszavezethetjük: ameddig rugalmasak az ereink, addig nem keletkeznek rajtuk lerakódások és plakkok, ám ha elvesztik a rugalmasságukat akkor elindul ez a folyamat is.

Természetesen itt az ok és okozat egymásba fonódhat, mert az erek belső felszínén, az intimájuk belső sejtrétege krónikusan gyulladt állapotba kerül. Ez utána ott hegesedést, koleszterin lerakódást, kalcium lerakódást, plakképződést indít el. Az Omega-3 és -6 zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya sejtszinten részt vesz a sejtek gyulladásos folyamatainak szabályozásában.

Az Omega-6 zsírsavak inkább gyulladásfokozók, proinflammatorikus hatásúak, az Omega-3 zsírsavak pedig gyulladás ellenesek és ebben segítségükre vannak az Omega-9 zsírsavak is. Itt érdemes megemlíteni, hogy az európai étrendben a legnagyobb mennyiségben fogyasztott növényi olajok Omega-6 zsírsavat tartalmaznak, de a halolaj, illetve az olívaolaj Omega-3 és Omega-9 zsírsavakban gazdag.

Ezért a mediterrán étrend mindenképpen szív- és érrendszeri, idegrendszeri, ízületi és a látás szempontjából védő, protektív hatású. Azonban a túlzott Omega-6 bevitel, vagy a megemelkedett Omega-6 túlsúly az Omega-3-mal szemben, negatív hatással van szervezetünkre. Sejtszinten krónikus gyulladást provokál és minden krónikus betegség, minden idő előtti öregedési folyamat alapjánál a sejtszintű krónikus gyulladás is szerepet kap.

Tehát könnyű a mai kor divatos anti-aging koncepciójába beleilleszteni, hiszen az Omega-3 jelentős öregedés lassító tulajdonságokkal rendelkező molekula és tápanyag, aminek rendszeres fogyasztására érdemes odafigyelni, ezzel támogatva a szervezetünket, egészségünket.

Hogyan érhetjük el fél év alatt a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának akár 90%-os csökkenését?

Nagyon jelentős annak a tanulmánynak is a tanulsága, amely két igen eltérő Omega-3 és Omega-6 arányt mutató csoportot hasonlított össze. Az egyik csoportnál ez az arány optimális volt, míg a másik csoportnál inkább az európai átlagnak megfelelő, nagyon kedvezőtlen arány volt jellemző. A két csoportot hosszú időintervallumon át vizsgálva megállapítható volt, hogy akiknél rendben volt az Omega-3:6 arány, azoknál a szív- és érrendszeri történés következtében bekövetkező halál és súlyos megbetegedés 90%-kal kisebb arányban fordult elő, mint az európai átlagot mutató esetekben. 

Tehát azt is mondhatjuk, tekintettel arra, hogy sokszor egy fél éves kúra alatt akár normalizálhatjuk is megfelelő készítmény és kitartás mellett az Omega-3:6 arányunkat, hogy egy fél év alatt akár a szív- és érrendszeri rizikónk, az irodalmi adatok szerinti 90%-os csökkenését is elérhetjük. Nem ismerünk más olyan gyógyszert, gyógyhatású készítményt, amellyel ilyen jelentős rizikó csökkenés elérhető lenne.

Milyen az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya a magyar gyerekekben vérminták elemzése alapján?

Megdöbbentő eredményeket hoznak a Magyarországon végzett Omega-3:6 arány laboratóriumi vizsgálatai. Ugyanis az irodalomban azt találjuk, hogy az 1:3 arány lenne optimális, tehát hogy háromszor annyi Omega-6 van a sejteket alkotó membránokban, mint Omega-3. Illetve fontos lenne, hogy abszolútértékben az Omega-3 zsírsavak aránya a membránokat alkotó molekulák között elérje a 8%-ot. 

Az európai átlag az 1:3 arányhoz képest körülbelül 1:17, tehát tizenhétszer annyi Omega-6 zsírsav van a membránjainkban, sejtjeinkben, mint Omega-3. A magyar átlag 1:30 arányt mutat, tehát lényegesen rosszabb, mint az európai átlag. Ezen belül is a legfiatalabb generációé, a gyerekeké a legrosszabb. Ott gyakran mérünk 40 vagy annál rosszabb értéket.

Tehát a gyerekeknek, akiknek talán a legnagyobb szüksége lenne kellő mennyiségű Omega-3-ra a szív- és érrendszerük normális működéséhez, az idegrendszerük fejlődéséhez és szervezetük egészségének hosszútávú megőrzése végett, ők rendelkeznek a legnagyobb hiánnyal.

Gyermekkorban, óvodás és iskolás korban a koncentrációt, a viselkedést, a figyelem megtartását, a tanulási képességet, memóriát, a nyugodtságot, de egyébként még az alvás minőségét és pihenés képességét is jelentősen befolyásolja az Omega-3 ellátottság. Tehát aki ilyen téren problémákat észlel önmagán, szerettein, jusson eszébe, hogy a megfelelő telítetlen zsírsav pótlásával nagyon sokat javíthat a helyzeten és megelőzhet későbbi komolyabb problémákat is.