Az egészséges hüvely

 

Az egészséges hüvely titka

A nemi szervek környékén található apró baktériumok és gombák roppant fontosak a mindennapi életünkben, csak úgy, mint a mikrobiomunk egyéb részei. Mikrobiomnak a velünk együtt élő mikroszkópos méretű lények összességét hívjuk. Nem szabad megijedni, mindenkinek rengeteg baktérium, gomba, és vírus él a bőrén és a tápcsatornájában egyaránt. Ezek nélkül nem is tudnánk igazán egészségesen élni. Ráadásul ennek összetétele, az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan, teljesen egyedi. Emellett a normál flóránk alkotói, s ezek aránya, a nap folyamán folyamatosan változik, az általunk fogyasztott ételek, aktuális tevékenységeink befolyásolják.

A hüvelyflóra az életkorunkkal is változik. Gyermekeknél még normális bőrre jellemző összetételt mutat, és csak pubertás után jelennek meg a Lactobacillusok. Ezek tejsavat termelnek, így a hüvely pH-ját savasabb irányba tolják. Így nagyon különleges környezetet teremtenek, mely védelmi szempontból is lényeges. Érdemes tudni, hogy normálisan még Candida gomba is megtalálható ezen a területen, ám csak olyan mértékben, ami nem okoz megbetegedést. A menopauza után végül újra a normál bőrre jellemző baktériumok telepszenek meg a hüvelyben.

A nemi szervek higiéniájának alapja, hogy törekednünk kell, hogy ez a speciális környezet megmaradhasson. Szappan helyett egyedül vízzel mosva is egészséges mikroklíma jellemző, ám sokan használnak időnként intim mosakodót is. Ez a tejsavas készítmény az alacsony pH-t erősíti meg. Időnként ez hasznos lehet, de alapvetően nem szükséges a mindennapi higiéniához. Ha visszatérő, gyakori fertőzéseket tapasztalunk, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt.

Szerencsére a hüvely és nemi szervek állapotát bizonyos fokig precízen nyomon követhetjük otthon is. Ha ránézésre a terület gyulladt, s fájdalmas, vérbő, vagy ha esetleg égő, viszkető érzés jelentkezik, az betegségre utal. Időnként különféle folyás is jelentkezhet, melynek állaga, színe és szaga hordoz fontos információt. Alapvetően az átlátszó, vagy esetleg fehéres, nem bűzös folyás normális. A sűrű, fehér, szinte túró állagú váladék gomba típusú kórokozót jelezhet. A sűrű, sárgás-zöldes, sokszor bűzös folyás szintén nem átlagos, fertőzésre utal. Barna, vagy véres foltok menstruáció környékén jelentkeznek gyakrabban, ám ha a ciklus más szakaszában fedezzük fel, érdemes ennek okát jobban kivizsgáltatni.

Ugyancsak lényeges tudnunk, hogy antibiotikum szedése esetén felborulhat az egyensúly, mely különféle fertőzéseknek kedvez. Így ilyenkor nem csak a tápcsatornánk védelme érdekében érdemes probiotikumot szedni, a nemi szerveket is óvni kell. Erre tervezett hüvelyi készítményeket, például kúpokat érdemes alkalmazni a probléma megelőzéséhez.

Egy 2018-ban megjelenő, a termékenység és ételek kapcsolatát vizsgáló kutatás egy nagyon érdekes felfedezést tesz: az Omega-3 zsírsavak szedése elősegíti a nők termékenységét. Bár a pontos mechanizmust még nem ismerjük, abban biztosak lehetünk, hogy az Omega-3 zsírsavak a nemi szerveket és a fertilitást, a terhességet több oldalról is támogatja. Egyrészt a normál hüvelyflóra ápolásában van szerepe, mely így kevesebb gyulladást, egészségesebb nemi szerveket jelent, ami fontos a megtermékenyüléshez. Másrészt metabolikus hatásainak köszönhetően is támogatja a fogantatást. És a terhesség során, sőt, a szoptatáskor is védi a babát és segíti a gyors fejlődését. Nem csoda, ha az Omega-3 zsírsavak rendszeres szedése ajánlott az egészséges hüvely támogatására!

Márton Szandra, AHS Csapat 

A megemlített cikk itt érhető el:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28844822/